Mája

Je bohužel faktem, že má školní léta jsou nenávratně pryč. Čtyři roky už chodím skoro den co den do práce a je fakt, že na dny strávené ve škole, a zejména pak v učení a na nástavbě, vzpomínám rád a rád se i setkávám s lidmi, které z těchto let znám. Jedním z těchto lidí je i Mája, na níž jsem před pár týdny konečně po pár letech znovu sehnal kontakt. A v pátek čtrnáctého září jsem měl tu příležitost, se s touto sympatickou ženou opět vidět.

Mája byla naše učitelka psychologie a občanské nauky v učení i v prvním ročníku nástavbového studia. Nevím jak na ostatní, ale na mě působila vždy vyrovnaně, nad věcí a hlavně uvěřitelně. Nikdy ve vás nenechala dojem, že jen tak něco vykládá, ale její výklad se sympatickým slovenským přízvukem, byl o něčem a přestože z psychologie se probíraly v našem oboru skutečně jen základy, patřili tyto hodiny mezi mé nejoblíbenější. Vždy jsem inklinoval k humanitním oborům, k psychologii, estetice, atd. a tak se tomu asi ani není co divit. V té době jsem se dost věnoval též studiu esoteriky, tarotu, astrologie a dalším mystickým" oborům a už se tak nějak stalo, že jsme s Májou zjistili, že v tomto máme společné zájmy a tak jsme spolu vedli o těchto tématech zajímavé rozhovory. Bohužel po nástavbovém studiu jsem kontakt na Máju ztratil a vždy mě to mrzelo, protože mít mezi svými známými lidi, s nimiž si máte skutečně co říct, je myslím velmi cenné.

Mája přestala pracovat ve školství a tak jsem o ní zaslechl občas jen od Standy, který jí občas viděl a od nějž bydlela jen asi o dvě ulice dál. Párkrát jsem jí letmo někde zahlédl, ale nikdy nebyla příležitost k nějakému kontaktu. Až nedávno jsme se o Máje bavili s Markem, který na ní také rád vzpomíná a tak mě napadlo zkusit trochu zapátrat a jelikož mi štěstí přálo, dopátral jsem se místa, kde by Mája měla pracovat. Sehnat si e-mailovou adresu a pozeptat se, zda tam skutečně pracuje už nebyl problém a když mi Mája po několika dnech odpověděla, věděl jsem, že pátrání bylo úspěšné.

V pátek čtrnáctého září jsem si vzal v práci dovolenou a po deváté hodině vyrazil do Sokolova. Jak jsem zjistil, pracuje Mája nadále v oblasti psychologie a poradenství a tak jsem se za ní v deset hodin vypravil, jak jsme se předem domluvili, na místo jejího pracoviště. Povídali jsme o všem možném o životě, lidech, světu, zkrátka o tom jak to chodí. Musím říct, alespoň za sebe, že jsem měl z celého setkání i po těch letech opět stejně příjemný pocit jako kdysi, totiž ten, že člověk má opět příležitost mluvit s někým, kdo má nad věcmi nadhled a jistou vnitřní vyrovnanost, pro níž si Máju velmi cením.

Dvě hodiny utekly jako voda a tak bylo na čase jít. Vážím si toho, že mi Mája nabídla tykání. Až do této chvíle to pro mě totiž byla paní učitelka a dnes mám tu příležitost napsat, že je to zkrátka Mája – člověk, kterého si cením a vážím a s nímž se opět velmi rád znovu uvidím. A věřím, že to teď snad bude dříve, než za dalších pět let.


Bylo po dvanácté hodině, když jsem odcházel, ale přede mnou bylo ještě pár dalších věcí. Napadlo mě kontaktovat Standu a zastavit se za ním v práci, což jsem také udělal. Společně jsme pak opět pracovali na rozvodu síťového zařízení v nové učebně, spolu se dvěma prima zástupci dodavatelské firmy. Odpoledne jsme si pak se Standou nemohli nechat ujít náš oblíbený kebab, kde jsem při té příležitosti předal našemu společnému známému finální verzi svého nového alba Radicalism: The Synthronic Album. Standa mě ještě zval, zda bych nechtěl jet k němu domů, že tam bude i jeho bratr Vláďa a že bychom mohli grilovat, ale jelikož to bylo dost narychlo a měl jsem ještě v plánu sejít se se Štůrem a zastavit se za Růženkou, tak jsem s poděkováním odmítl, že se domluvíme na jiný termín. Poté, co Standa odjel, jsem tedy vyčkal kolegu Magica (Štůra) a společně jsme se vydali ke Klášteru, kde jsme však – k našemu částečnému zklamání – Růženku nenalezli. Psal jsem jí tedy co se děje, ale nemocenská je zkrátka nemocenská, jak mě informovala :). Dali jsme si tedy pivko a kolu a v půl sedmé jsme vyrazili domů. Do sluchátek svého telefonu jsem pustil vynikající muziku od 4 Strings a příjemně tak završil celý tento skvělý den. Jen mě trochu "hlodalo", že jsem mohl přeci jen jet na to grilování, ale je fakt, že příležitost se vždycky najde… :).

Komentáře

Sdílet článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..